Neil Gaiman
Başlık kısmında “Sıradışı bir yazar: Neil Gaiman” yazma düşüncem vardı. Yazmaya da başladım hatta. Peşinden şöyle birkaç saniyelik bir “aydınlanma” yaşadım. Aslında çok sıradan hale gelecekti Neil Gaiman’a sıradışı demek veya yazarı başka bir şekilde kategorize etmeye çalışmak. En beş para etmez yazarlara bile öyle değerler, ünvanlar verilmeye çalışılıyor ki Neil Gaiman gibi gerçek anlamda kaliteli yazarlar için yakında ayrı kelimeler türetmek zorunda kalacağız herhalde. Şu anda bile “süper”, “olağanüstü”, “genç yetenek”, “sıradışı” gibi tarifler anlamını yitirmeye başlıyor gibi geliyor bana.
İlk olarak American Gods (Amerikan Tanrıları) romanını okuduğum bu sıradışı yazar için de sıradanlık olabilecek en son tanımlamalardan birisi olacaktır. Hatırlıyorum da romanı okumaya başladığımda çok şaşırmıştım. Gaiman yazarlığında, yazım tarzında, üslubunda vardır öyle bir özellik, sanki çok sıradışı/farklı/değişik olan olayı çok normalmiş gibi anlatır, üstelik de kahramanları genelde pek birşeyden haberi olmayan, günlük yaşamda karşılaştığımız diğer insanlardan ya da bizden farklı olmayan normal ve sıradan insanlardır.
Diğer yandan Neil Gaiman, konuştuğu İngilizce ancak dikkat edilirse farkedilen İngiliz aksanıyla, yıllardır okuyucularıyla düşüncelerini paylaştığı blogu ve web sitesi (http://www.neilgaiman.com) ile, sıradışı hayal gücüyle, aralıksız çalışması ve üretmesiyle takip etmeye değer bir yazardır. American Gods’ın peşinden okuduğum The Anansi Boys ile modern dünyada Tanrılar konusunda ikinci eserini ortaya koyarken aynı zamanda ne kadar güçlü bir gözlemci olduğunu ve istediğinde ne kadar iyi mizah yapabileceğini de gösteriyordu. Peşinden gelen Terry Pratchett ile birlikte yazdıkları Good Omens ile kaliteli mizahın nasıl olabileceğini herkese göstermiştir.
Bu arada geçenlerde gösterimde olan, Angelina Jolie’nin de oynadığı Beowulf filminin senaryosunun da Neil Gaiman tarafından yazıldığını biliyor muydunuz?
Bilim kurgu’nun en büyük ödüllerinden Nebula ödülünü, bir çizgi romanla ilk kez alan kişinin Neil Gaiman olduğundan haberiniz var mı? Merak eden varsa 1989’da başladığı çalışmasının sonlanması 1996 yılını buldu.
Bunun dışında yaptıklarını listemeye çalışmak gerekli bir deneme değil. Merak edenlere wiki var başka kaynaklar var. Herşeyden önce adamın kendi sitesi var. Gider bakarsınız.
Gaiman hakkında kendi yorumum ise adamın “cool” olduğu yönünde. Bunu hangi açıdan söylediğimi anlatmak zor. Şöyle söylemeye çalışayım: birgün vaktim olsa da biriyle kitaplar üstüne romanlar üstüne sohbet etme şansım olsa, en eğlenceli sohbetlerden birisinin Gaiman ile olacağını düşüyorum.
Diğer yandan yazar olup da oldukça eğlenceli zaman geçirmek isteyen birisine Gaiman’ın yaptıklarını takip etmesini öneririm. Malesef roman yazabilecek kadar zeki veya sabırlı olamadığım için böyle bir şanstan mahrumum.
Hakkında sizi aydınlatacak kadar şey yazmadıysam da en azından meraklandırmayı başardığımı umuyorum. Açıkçası Neil Gaiman yaptıklarıyla, yazdıklarıyla, ürettikleriyle takip edilmeyi hakeden yazarlardan.
.
.
.
*****************************
- July 23rd
beowulf ingilizlerin ilk destanı olup senaryosu da neil abi tarafından yazılmadı, istese de yazamazdı çünkü o yıllarda yaşamıyordu : )
efsanenin sinemaya uyarlanması sırasında görev aldı. zaten orjinal hikayeyle sinema gösterimi arasındaki küçük farkların sebebi de budur.
netice de büyük adamdır kendisi o başka : )