Ayşe Kulin – Veda “Esir Şehirde Bir Konak”

Posted by kitaplog

KONUK OKUR: MUSTAFA CETINEL

Bir arkadasimdan aldigim bu kitabi, soluksuz okudugumu itiraf etmem gerekiyor. Tabii bunun etkilerinden birisi, arkadasimin kitabi kisa süre icerisinde geri istemesiydi (ben Türkiye’ye gitmeden önce istedi, ona da lazimmis… ehh emanete, hiyanetlik edemeyiz, ne yaparsin)…

Bu yüzden yaklasik tüm bos zamanimi bu kitaba yogunlastirarak, gerektiginde tramvayda giderken, duragi kacirip onca yolu geri yürüyerek (duragi kacirmamin sebebi kitabin bazi kisimlardaki sürükleyiciligi, arkadasimin ensemdeki nefesi deil, yanlis anlamayin :P) 4 gün gibi bir sürede kitabi bitirmis, ve emaneti geri vermis bulunmaktayim.

Tabii kitapla ilgili gözlemlerimi yazmadan da duramazdim.  Öncelikle kitabin tarihi icerikli oldugunu söylemek istiyorum ki, siz bunu kitabin kapagina bakarak zaten anlarsiniz.

Kitabin gectigi dönem, Kurtulus Savasi yillari, ve yer olarakta Istanbul secilmis. O dönem Maliye Naziri olan Resat Efendi’nin konaginda yasanan olaylari anlatan kitapta, o döneme ait her türlü düsünceyi bulma firsatini yakaliyorsunuz. Anadolu’daki baskaldiri hareketleri icin, Istanbul’da yapilan calismalari, ve bu calismalarin nasil engellenmeye calisildigini görüyorsunuz.

 

 

 

Bazen öyle bir an geliyor ki, silahinizi kusanip, ilk buldugun isgalci devlet vatandasini oracikta öbür tarafa göndermek istiyorsunuz (ki benim durumumda böyle birisine ulasmak o kadar kolay ki, kendinizi kontrol etmeyi ögreniyorsunuz 🙂 ). Onun haricinde kitabin bazi kisimlarindaki kahkahalarla gülüyor, bazi kisimda ise gözlerinizin yasini iceride tutmak icin bütün kas sisteminizi harekete geciriyorsunuz. Ama ne olursa olsun, kitap bazi yerlerde gerceten bunaltiyor, ve Ayse Kulin’e ait, sadece sayfa doldurmak icin yazildigini düsündügüm cümlelere rastliyorsunuz. O anlarda kafanizda o ana kadar okudugunuz kismi düzenlediginiz icin, bu sizi pek fazla etkilemiyor…

Gerci böyle birsey kitabin büyük bir cogunlugunu kaplayan heyecani kesintiye ugratiyor ama yine de kitabi bitirdikten sonra kisisel olarak okumaktan zevk aldigimi söylemem gerekiyor.

Kitabin icinde en cok dikkatimi ceken seylerden birisi ise, herkesin birbirine sizli bizli hitap etmesi. Anne Behice Hanim, misafirlerin yaninda kizlari Leman ve Suat’a siz diye hitap edince, o zamandan bu zamana ne kadar cok sey degistigini kavriyorsunuz.

Bir digeri ise, Maliye Naziri Resat Bey’in basina gelenlere üzülmeden edemedim. Ki Sevr anlasmasinin imzalandigi andaki tepkisini o kadar iyi anlatmis ki Ayse Kulin, Resat Bey’e karsi bir acima hissi olustu icimde.

Neyse, o ani nasil anlattigini kesfetmek icin, kitabi okumaniz gerekiyor… Hic kusura bakmayin 🙂

Iyi okumalar….

.

.

.

***


8 Responses to “Ayşe Kulin – Veda “Esir Şehirde Bir Konak””

  1. Öncelikle merhabalar!
    Kitaplar hakkında yazdıklarınız, özellikle de okuduğunuz kitapları değerlendirmeniz, kopyalayıp yapıştırmanın herkes tarafından alışkanlık edinildiği şu günlerde benim çok hoşuma gitti.

    Veda kitabını ben de 4 günde bitirmiştim ama bir zorunluluk olmadan (: Kitabın yarı gerçek yarı kurgu hali, Ahmet Reşat’ın zor durumu, Kemal’in mücadeleci ruhu, Mehpare’nin büyük aşkı ve diğerleri sürükleyici nedenlerdendi.

    Ayşe Kulin’in akıcı ve sade denilebilcek bir anlatım dili var fakat benim şaşırdığım şey yazarın o zamanın idarecilerine özellikle de Sultan Vahdettin’e karşı okuyucuda uyandırdığı acıma duygusu. Çaresizce en mantıklıyı yaptı izlenimini ön plana çıkarmak ne kadar doğru bilemiyorum ama 2. kitap “Umut” u en kısa zamanda okumaya başlamaya karar verdim.

  2. Merhaba Gokce,

    Eger burayi tekrar okuyacak olursan, her iki kitap hakkinda ve okudugun diger kitaplar hakkinda yapmak isteyecegin paylasimlari severek kitaplog’da yayinlamak isteriz.

    Aramiza hosgeldin (umarim);

    Saygilar,
    Rahim

  3. Anladığım kadarıyla eğer yazarsam yazılarım konuk okur ismi altında yayınlanıcak. Aslında bu hoş bir fikir gibi geldi fakat kendi blogumda da okuduğum kitapların değerlendirmesini yaptığım için bir an tereddüte düştüm.

  4. Merhaba Gokce,

    Eger katilmak istersen Konuk Okur kisminda senin isminle yayinlanacak yazilarin. Eger istersen kendi blogundaki yazilardan da gonderebilirsin.

    kitaplog’daki yazilar daha cok kitaplar hakkinda degerlendirmeler seklinde. Paylasmak istersen kitaplog yaninda 🙂

    Rahim

  5. Tekrar merhabalar,

    Ben de aranıza katılmaya karar verdim, eğer hala geçerliyse. Yazıları “kitaplog nedir” kısmında verdiğiniz e posta adresine göndermem yeterli olucak mı?

  6. Merhaba Gokce,

    O zaman sana aramiza hosgeldin diyorum.

    Yazilarini soyledigin gibi “Kitaplog Nedir?” kismindaki eposta adresine veya rahim.cetinel [at] gmail [nokta] com adresine gonderebilirsin.

    Simdiden tesekkurler 🙂

    Sevgiler,
    Rahim

  7. Ben teşekkür ederim. İlk fırsatta değerlendirmelerimi yollayacağım (:

  8. Türkan’ ı okudum…..bitirdiğimde bu kitapta yazılanları insan ancak kendisi yaşamışsa bukadar gerçek gibi yazabilir diye düşündüm…TÜRKAN saylan’ı anlamak, onun yaşantısına tanık olmak , muhteşem bir olay….Bu duyguları sayenizde AYŞE KULİN, bize okadar güzel yansıtmışsınız ki TÜRKAN’da …sizi tebrik ediyorum….Türkan hanım sizi seçmekle , kitabını sizin yazmanızı istemişse..nekadar büyük bir isabet kaydetmiş…sizi tekrar kutluyorum..bu kitabın herkes, her TÜRK genci tarafından okunması gerekli…tekrar tebrikler.

Leave a Reply