Good Omens

Posted by kitaplog

 

Neil Gaiman ve Terry Pratchet bir arada: 2 kat eğlence


Amerikan basketbolunda “Rüya Takım” kavramı varsa yazarlıkta da olmalı diye düşünenlerdenimdir ben. Sorun şu ki yazarlık bireysel ve egosal bir iş. İki yazarın bir araya gelmesi aynı kitap üstünde çalışıp ortaya harika bir eser çıkarmaları tarihte belki bir belki ama her daim için bir elin parmaklarından az olabilecek bir durum.

 

 

İşte tam da bundan bahsediyorum: Good Omens (Türkçesi “Bir Kıyamet Komedisi”) tarihe tanıklık etme, çok kaliteli iki yazarın bir arada, bir kitap üstünde çalışmalarının sonucunun ne olacağını görme şansını veriyor size. 

 

goodomens

 

Kitap kısaca kıyamet günü işinin nasıl bu kadar karmaşık hale getirilebileceğini, beceriksiz melek ve şeytanların nasıl saçmalayabileceklerini ve bütün bunların nasıl güzel bir kitaba dönüştürülebileceği hakkında. 

 

Roman şeytanın oğlunun ve kıyamet gününün gelmesi yakınlaşınca kendisine görev düşen, Dünyadaki Şeytanın ajanlarından olan Crowley’nin homurdanarak yola çıkmasıyla başlıyor ve geriye kalan herşey bir çorap söküğü gibi geliyor. Bu anlamda bir kıyamet günü kitabında olması gereken herşey bu kitapta da var: Kötülüğün uşakları, iyiliğin uşakları, şeytanın oğlunun ta kendisi, kıyamet gününü tahmin eden bir cadı, beceriksiz şeytan ve cadı avcıları, şeytana tapan tarikat, mahşerin dört atlısı ve ona eşlik eden dört motosikletçi. 

 

goodomens2

 

Olaylar çok güzel şekilde kurgulanmış ve ayrıca yazarların üslubu da çok güzel. Bazı yerlerde yazarların üslubunu ayırt etme şansı elde edebilirsiniz ama kitabın genelinde ortak bir üslub ve yazı tarzı söz konusu. Bu da kitabı daha eğlenceli ve okunur hale getiriyor. 

 

Neil Gaiman ve Terry Pratchett hayranlarının asla kaçırmaması gereken bir kitap. Ayrıca çok eğlenceli zaman geçirmek ve doya doya gülmek isteyen herkese de tavsiye ederim.


2 Responses to “Good Omens”

  1. Evet… Abim buraya geldiginde siparisini vermis oldugum bu kitabi, sonunda okudum. Kendimle gurur duyuyorum 😛

    Söylemem gerekir ki, gercekten okunmaya deger bir kitap. Cogu yeri beni güldürdü, ama bazi yerlerinde kahkahalara boguldum (ki tramvaydaki bir cok insandan ‘Ne oluyo len!’ bakislari aldigimi itiraf etmeliyim :) ).

    Kesinlikle tavsiye ediyorum bu kitabi. Kiyamet’i gercekten tam bir komediye cevirmis. Özellikle, Cennet ve Cehennem tarafindan dünyaya tarihin baslangicinda gönderilmis, insanlari kendi yönlerine getirmeye calisan ‘melekler’ kitabin baskahramanlari ve espri kaynagiydi. Mahserin Dört Atlisi kavramina da ayri bir bakis acisi eklemeleri cok hosuma gitti :)

    Benden tavsiye, mutlaka okuyun…. :)

  2. Mahserin dort motosikletlisini unutmamak gerekir diye eklemede bulunayim kardes.

Leave a Reply