Philip K. Dick – Time Out Of Joint

Posted by kitaplog

KONUK OKUR: OĞUZ DAĞ

Blade Runner, Total Recall (Gerçeğe Çağrı) ve Minority Report (Azınlık Raporu)… Bu üç filmden birini muhtemelen izlemişsinizdir, bilim kurgu sınırılarını nasıl zorladıklarını bilirsiniz… Peki bu üç filmin ortak yanını biliyor musunuz? Tabii ki temel alındıkları kitaplar… Philip K. Dick’in kitapları… Tabi yazarın kitaplarından yapılan filmler bunlarla sınırlı değil, fakat sanırım bunlar en bilinenleri. Bir de “A Scanner Darkly” isimli bir animasyon var ama izlerken uyuya kalmıştım; sıkılmış mıydım, yoksa yorgun muydum hatırlamıyorum, o nedenle sanırım yeniden izleyeceğim… Devam edelim…

pkdick1

Yazarın 1959’da yazdığı ve 2007’de Türkçeye çevrilen Çığrından Çıkmış Zaman kitabı yazımızın konusu… Çeviri, zaman zaman kitabı okumakta güçlük çekmeme, cümleleri toparlamakta sıkıntı yaşamama sebep oldu. Fakat yinede bir Bilim Kurgu sever olarak muhakkak okumam gereken bir kitap olduğuna inandım ve okudum, çeviri ile ilgili sorunumu gidermek için bulabilirsem orijinalini bulup okuyacağım…. Neyse, konuya geçelim…

pkdick2

Hikaye  kitabın yazıldığı 1959 senesinde geçiyor, Ragle Gumm, 45’lerinde kızkardeşi, kayınbiraderi ve sevgili yeğeni ile birlikte yaşayan, düzeltiyorum aylaklık yapan, yok yok aylaklık da demeyelim, bulmaca çözerek hayatını idame ettiren bekar bir adam… Çözdüğü bulmaca öyle alelade bir bulmaca değil tabi, büyük bir gazetenin verdiği ve tam sayfa bir bulmaca, hayır kare bulmaca da değil, “Küçük-Yeşil-Adam-Sonraki-Adımda-Nerede-Olacak?” isimli bir tahmin oyunu… Ve Ragle da öyle sıradan bir yarışmacı değil, son 2 senedir, her gün doğru tahmini yapmış ve ismini büyük harflerle kazananlar kısmının en üstüne yazdırmış ünlü bir yarışmacı…

pkdick3

Olaylar da zaten Ragle’ın neden 2 senedir sürekli bu yarışmayı kazandığını ve etrafında olup bitenleri sorgulaması ile başlıyor ve her an yeni birşeyleri keşfetmesi ile devam ediyor…
Bir solukta bitirilebilecek bir Bilim Kurgu hikayesi olmasının dışında yazılma tarihi ve konusu ile hakikaten zamanın ötesine geçebilmiş bir eser, yazarın 54 yaşında hayata gözlerini yumması sanırım bizi daha nice güzel eserden mahrum bırakmış…
.


3 Responses to “Philip K. Dick – Time Out Of Joint”

  1. Philip K. Dick’in ozellikle sizofreni ustune yazdigi romanlari cok severim. Diger yandan bilim kurgu’ya saygin bir yer kazandiran onemli yazarlardan oldugu icin ayrica takdir ederim kendisini onu da eklemek gerekir.

  2. Kitabın zamanını aştığına ve pkd’nin yine bekleneni verdigine kesinlikle katılıyorum. Ama sizin de dediginiz gibi çeviri kötü. Hatta berbat, felaket ötesi. En bilinen kalıpları bile olduğu gibi çevirmişler ve cümle yapılarını düzeltmeye hiç zahmet etmemişler. Bu yüzden okumak özellikle kitabın sonlarına doğru zorlaşıyor. Yine de ana fikir ve hikaye anlaşılır düzeyde. Bu da bir şeydir.

    Kişisel not: pkd’nin diğer kitaplarında konu baştan sarmayıp sonradan atak yapsa da bu kitapta tam tersi var: baştan heyecanlandırıp sonlara doğru özensizleşiyor-belki aceleye getiriyor.(çevirinin kötülüğü de bunda etmen olabilir,bilemedim.)

    Bu yayınevinden yayınlanan 5 pkd kitabı okudum(karanlığı taramak, simulakra, albemuth özgür radyosu, marsta zaman kayması ve bu), hepsinin de çevirileri rezaletti. Emeklerine saygım var ama bu bohem özverisizliklerine tahammülüm yok. kaybedenler kulübüyle poz kesmekle olmuyor bu işler.

  3. Malesef bazi ceviriler biraz daha ustun koru olabiliyor. O yuzden imkanim varsa Ingilizcesini okumaya calisiyorum kitaplarin.
    Yakin zamanki sesli kitap listemde Philip K. Dick de var aslinda. Orjinalinden okuyup ustune yazmayi ben de dusunuyorum.

Leave a Reply