Aziz Nesin – Tatlı Betüş

Posted by kitaplog

Filiz Kışlacık

Mizah ustamızı saygıyla analım diyerek Tatlı Betüş’ü hatırlatmaya karar verdim. Tanıtmak demiyorum çünkü kitap olarak bilinmese bile 90’ların başında tv dizisi olarak yayınlanan bu eser (en azından 85 ve öncesi doğanlar için :-)) genel olarak bilinir. Üstad ilk olarak 1958 yılında “Bayan Döviz” adıyla yazmış kitabı, içine sinmeyerek 1960’da “Bir Mirasçı Aranıyor” adıyla düzeltme yapmış, “Barış” gazetesinin kitap istemesi üzerine 1973’de “Tatlı Betüş”olarak eser son halini almıştır. Aziz Nesin toplumsal olaylara, çarpıklıklara, haksızlıklara mizah penceresinden bakan nükte ustası bir yazardır. Bugünlerde yaşasaydı kendisine iyi malzeme çıkardı diye düşünüyorum:)Günümüzde cesur, yansız,gördüğünü mizahla harmanlayabilen yazarlara hasret kaldık açıkçası. 80 öncesinin insana, hayata bakış açısı günümüzle kıyaslayınca  daha mı saf yoksa  dünya mı gelişiyor, biz mi kirleniyoruz?


 Kayıp İlanı
  
 Takriben kırk,kırkbeş yıl önce,beş altı yaşında bir çocukken,ilçedeki bir memur ailesine evlatlık olarak verilmiş bulunan Güllü adında akrabamızdan, o zamandanberi hiçbir haber ve bilgi alamadığımızdan kendisini aramaktayız.Tanıyanların,hayatta olup olmadığını bilenlerin,insaniyetlik namına adresimize bildirmeleri rica olunur.Yerini bildirenlere,hayatta değilse öldüğünü tanıklık edenler,ayrıca maddi olarak da memnun edilecektir.

 Yakın akrabaları adına İzmir (…) ilçesi Balkaç köyünden,kayıp Güllü’nün yeğenlerinden,
 Mahmut Yarlı

 
Mahmut Yarlı büyük halasını bulmalı, bulmalı ki mirasa konmalı. Bugüne kadar varlığı bile unutulmuş bir akrabanın iş paraya gelince ilanlarla aranmasına ne demeli? Romanda yüksek sosyetenin çarpıklıklarını, bozukluklarını karamizahla gözler önüne seriyor yazarımız. Tatlı Betüş üzerinden başka karakterleri gösteriyor aslında bizlere. Kendi menfaatlerimiz doğrultusunda, insanlar hakkında olumlu veya olumsuz nasıl fikir sahibi olduğumuzu anlatıyor bazen de. Evvel zaman içinde evlatlık olarak verilen Güllü gördüğü kötü muamele sonucunda belkide hayattan intikam almak istercesine türlü karaktere bürünüyor. Mahmut büyük halasını bulmak için gittiği her adreste karşılaştığı insanlar, kendi tanıdıkları isim ve şekillerde Tatlı Betüş’ü anlatmaya başlıyorlar. Kimi zaman Lokum Betül olarak, kiminde Prenses Feşafeş bazen de Bayan Döviz olarak karşımıza çıkıyor kahramanımız. Peki ama şimdi Tatlı Betüş nerede?
 

Kitabı tebessümle okuyacak, düşüncelere dalacak birazda kalbiniz sızlayacak. Mizahın benim gönlümde yeri her zaman ayrı olmuştur. Eğer siz de bu tarz kitapları seviyorsanız okuyun derim;) Yeni kitaplarda buluşmak üzere…
Sevgiler…

Leave a Reply